Ikke-kategoriseret

Gårdbrand ca. år 2000. I Randers-regi.

BRAND I EN STØRRE GÅRD MED SVINEBESÆTNING. Ca. år 2000 eller deromkring.

Ved ankomst stod en fyldt halmlade i flammer. Det udviklede rigtig megen røg – og desværre var vindretningen mod den store svinestald, som lå særdeles tæt op ad den brændende lade. Så tæt, at der var brændt hul i ”skallen” ind til svinene.

Røgen var meget tæt og svinene havde det ikke særlig godt. Nu vel – de har som sædvanlig for det meste trynen nede i gulvhøjde, hvilket var et lille plus med hensyn til røgforgiftning.

Der stod en mindre gruppe ganske unge mænd og tog imod os. De spurgte om du kunne hjælpe med et eller andet. Stan by, meddelte jeg dem. Da jeg havde rekognosceret og konstateret ovennævnte bad jeg de unge  landbrugskyndige mennesker gå til sprøjten og få udleveret en stige og nogle stor økser. Derefter entre taget og med økserne og hugge hul så tæt på kippen som mulig.

Det virkede fantastisk – for kort tid efter var der næsten røgfrit ved svinene. Jeg indsatte en mand med strålerør for at skylle gavlen, som vendte mod den brændende lade og for at slå både flamme- og strålevarmen ned. Alt med god effekt.

Det skete ved aftenstide, så alt imens vi arbejdede på stedet sneg mørket sig på. Fra landevejen kunne de forbipasserende se, at en gård brændte, og kimede derfor alarmcentralen ned.

Vi fik da et opkald for vores Falck-vagtcentral, om vi kunne undvære et køretøj med blåt blink, og sætte det som trafikken fra hovedvejen kunne se det. Det gav ro på politiets alarmcentral, da trafikken kunne se, at der var indsat på stedet.

På et tidspunkt fik vi melding om en markbrand tæt ved gården. Der blev sent 2.-udrykning fra stationen. Her fik vi en fantastik hjælp af en nærliggende maskinstation, som med gyllespreder sugede vand op fra en nærliggende bæk på rekordtid, og efterfølgende drønede vandet ud på marken på det brændende areal som var det gylle og – pis så var den ”ged barberet”. Os på primærbranden opdagede det dårlig nok.

Alt i alt endnu et super god oplevelse med hensyn til samarbejde og brandslukning.

Falckjob i godt 33 år. Har udgivet bogen: "Falck - mit sekundære "ægteskab""

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *